Karavan Orkestar u Puli i Rijeci

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori posjetili su Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka te Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda te su za djecu odigrali interaktivnu glazbenu predstavu Karavan Orkestar. Riječ je o novom programu CRVENIH NOSOVA namijenjenom djeci i mladima s teškoćama u razvoju.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunovadoktora kreirana za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Predstava je bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, a provodi ju troje klaunovadoktora. Ovo je bila 21. izvedba Karavan Orkestra koji je do sada posjetio 9 institucija diljem Hrvatske.

O posebnosti programa Karavan Orkestar govore i dojmovi klaunovadoktora: Sve što smo ikada uspjeli izgovoriti o ljubavi, o radosti, o smislu, ne može se mjeriti s onim što oni nikada neće moći izreći, ali će to uzviknuti glasno i bez kočnica.Izgovaramo njihova imena, jedno po jedno i svakome od njih dajemo vrijeme za sreću. Njihova sreća dolazi laganim korakom. Nikad odglumljena, uvijek autentična. Sreća koja maše ručicama i glavom. Sreća koja vrišti i razbija sve predrasude s kojima im prilaziš. Sreća koja te obuzima cijeloga. Pjevamo im imena i postajemo svjedoci nevjerojatne snage.

Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora naglasio je: „Karavan Orkestrom širimo svoju misiju donošenja smijeha i na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. Predstavom Karavan Orkestar djeca s teškoćama u razvoju imaju mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključeni.“

CRVENI NOSOVI program su preuzeli od međunarodne partnerske organizacije RED NOSES Clowndoctors International, a uz Hrvatsku program se provodi u još 6 partnerskih zemalja.

Klaunovidoktori morali su proći posebnu umjetničku edukaciju za izvođenje predstave Karavan Orkestar. Specijaliziranu edukaciju klaunovimadoktorima za izvedbu ovog programa održao je Christophe Dumalin, učitelj
koji posjećuje djecu u zdravstvenim i socijalnim ustanovama već 18 godina u Beču u međunarodnoj partnerskoj organizaciji.

Posebnost ovog programa je što svakom djetetu ostavlja vrijeme za reakciju. Često je upravo to karika koja nam nedostaje da bismo razumjeli djecu s teškoćama. Klaunovidoktori djeci daju prostor i vrijeme da budu ono što jesu. Usporavaju se i prilagođavaju njihovom ritmu.

Klaunovidoktori svakog tjedna u KBC-u Rijeka
Od 2013. godine, CRVENI NOSOVI posjećuju djecu u KBC Rijeka, svaki tjedan, a dva puta mjesečno štićenike Dom za starije osobe Kantrida Rijeka.

Broj pregleda: 1140